sábado, 24 de noviembre de 2007

LA RUTA DEL CISTER


Ja hem fet la RUTA DEL CISTER, la vàem inicià l´agost d’anguany. Hem visitat Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Montges. Que aquest blogg serveixi per animar a la gent a visitar els monestirs catalans.

Una mica d’historia :

A la fi del segle XI (1098) un grup de monjos benedictins fundà el monestir de Citeaux o del Cister, ala Borgonya, on s’assajà una nova manera de viure la regla de sant Benet, amb voluntad de retornar als origens i de buscar una mes gran austeritat i allunyament del món. Haches moviment triomfà gràcies a la gran personalitat de sant Bernat de Claravall, fundador i abat del monestir d’aquest nom (any 1115). En morir, làny 1153, hi havia escampades per tota Europa, 343 abadies del Cister. La irradiacio del moviment cistercenc arribà a mitjan segle XII, quan Catalunya completava la seva configuracio territorial amb la conquista i el repoblament de l’anomenada Catalunya Nova, al sud del camí de Barcelona a les terres de l’interior peninsular. Per aixo, mentre que a la Catalunya Vella hi havia una gran densitat de fundacions benedictines, la Catalunya Nova fou un lloc d’espansio dels cistersiencs i dels nous ordes militars, com ara el dels templers, que s’hi vinculare. L’exemple mes caracteristic de la recerca d’un lloc aïllat, propi a l’esperit de l’orde, i amb possibilitats d’espansio territorial, el dona el Monestir de Santes Creus, filial de la Grand Selva, implantat al pais – 1150 – per iniciativa del llénate dels Montcada. Poblet, filial de Fontfreda, fou fundat el 1150 per Ramon Berenguer IV tambe en un fértil vall retirada, proa del riu Francoli. En canvi, la branca femenina cistercenca s’instal·la inicialment a la Catalunya Vella, pero fou el monestir de Vallbona (l’Urgell) a la Catalunya Nova, que s’incorpora a l’orde cistercenc el 1175 el que adquirí una importancia mes gran. La vitalitat d’aquestes tres abadies catalanes – Santes Creus, Poblet i Vallbona – es fa patent en les grants edificacions que n’han restat, que es troben entre les mes importans del Cister europeu, i tambe en la seva historia i en el gran nombre de filials que crearen.


El mes maco es el Monestir de Poblet, seguit per el de Santes Creus. No tenim que deixar de visitar Vallbona, hi ha un guia que es tot un actor, feliçitats!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario